Błonnik w diecie: Dlaczego jest tak ważny?
Błonnik, zwany również włóknem pokarmowym, to złożone węglowodany pochodzenia roślinnego, które nie są trawione ani wchłaniane w jelicie cienkim człowieka. […]
Błonnik, zwany również włóknem pokarmowym, to złożone węglowodany pochodzenia roślinnego, które nie są trawione ani wchłaniane w jelicie cienkim człowieka. […]
Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik, który klasyfikuje produkty spożywcze na podstawie tego, jak szybko i o ile podnoszą poziom glukozy
Dieta Atkinsa to popularny plan żywieniowy o niskiej zawartości węglowodanów, opracowany przez dr Roberta Atkinsa w latach 60. XX wieku.
Dieta Kwaśniewskiego, znana również jako dieta optymalna, to kontrowersyjny sposób odżywiania, którego głównym założeniem jest drastyczne zwiększenie spożycia tłuszczów zwierzęcych
Dieta kopenhaska, znana również jako dieta trzynastodniowa lub duńska, to bardzo restrykcyjny model żywieniowy, który obiecuje szybką utratę wagi w
Redukcja masy ciała u osoby z nadwagą lub otyłością, nawet niewielka, niesie za sobą szereg znaczących korzyści zdrowotnych i poprawia
Na czym polega post przerywany? Post przerywany (Intermittent Fasting – IF) to strategia żywieniowa, która skupia się na czasie spożywania
Dieta strefowa, znana również jako dieta Zone, opiera się na założeniu, że utrzymanie równowagi hormonalnej organizmu, w szczególności insuliny, jest
Zespół metaboliczny, nazywany również zespołem X to zestaw powiązanych ze sobą zaburzeń metabolicznych, które znacząco zwiększają ryzyko rozwoju poważnych chorób,
Dieta Dukana, znana również jako dieta proteinowa Dukana, to czterofazowy plan żywieniowy o wysokiej zawartości białka i niskiej zawartości węglowodanów