Dieta kopenhaska: restrykcyjny, niezbilansowany plan żywieniowy na krótką metę

Dieta kopenhaska, znana również jako dieta trzynastodniowa lub duńska, to bardzo restrykcyjny model żywieniowy, który obiecuje szybką utratę wagi w krótkim czasie. Charakteryzuje się bardzo niską kalorycznością, zwykle w granicach 400-800 kcal dziennie, i trwa dokładnie 13 dni.


Główne zasady diety kopenhaskiej:

  • Czas trwania: Ściśle określony na 13 dni, bez możliwości przedłużania lub skracania.
  • Niska kaloryczność: Dzienny jadłospis dostarcza jedynie 400-800 kcal.
  • Trzy posiłki dziennie: Śniadanie, obiad i kolacja spożywane o określonych porach (śniadanie 8:00-9:00, obiad 12:00-14:00, kolacja do 18:00). Podjadanie między posiłkami jest zabronione.
  • Ścisły jadłospis: Należy przestrzegać konkretnego menu na każdy z 13 dni. Jakiekolwiek odstępstwa, zamiany posiłków między dniami czy dodawanie innych produktów są niedozwolone i skutkują przerwaniem diety. Dopuszczalne są niewielkie, 30-minutowe przesunięcia w godzinach śniadania i obiadu oraz zamiana obiadu i kolacji w ramach jednego dnia . Zabrania się zmian kolejności dni.
  • Ograniczenie węglowodanów i tłuszczów: Dieta bazuje głównie na chudym białku (jajka, chude mięso, ryby), niektórych warzywach (szpinak, sałata, pomidory, marchew) i owocach (jabłka, grejpfruty).
  • Zakazane produkty: Alkohol, słodycze, pieczywo (z wyjątkiem pojedynczych grzanek w określonych dniach), produkty zbożowe, tłuste mięsa i wędliny, przetworzona żywność, słodzone napoje.
  • Płyny: Zaleca się picie minimum 2 litrów wody dziennie oraz czarnej kawy (zazwyczaj z jedną kostką cukru). Inne napoje są zazwyczaj zakazane.
  • Suplementacja: Czasami zaleca się stosowanie preparatów witaminowych ze względu na niską wartość odżywczą diety.
  • Powtórzenie diety: Możliwe jest dopiero po upływie co najmniej 2 lat.

Jadłospis:

  • Dzień 1.
    • Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy z jedną kostką cukru
    • Obiad: 2 jajka na twardo, 1 szklanka gotowanego szpinaku lub brokułów, 1 pomidor
    • Kolacja: 200 g befsztyku wołowego, 5 liści sałaty z 1 łyżką oliwy z dodatkiem soku z cytryny
  • Dzień 2.
    • Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy z jedną kostką cukru
    • Obiad: 200 g befsztyku wołowego, 5 liści sałaty z 1 łyżką oliwy z dodatkiem soku z cytryny, 1 surowy owoc (do wyboru jabłko, ananas, grejpfrut)
    • Kolacja: 100 g chudej szynki, np. drobiowej, 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • Dzień 3.
    • Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy z jedną kostką cukru, 1 mała kromka pieczywa
    • Obiad: szklanka gotowanego szpinaku, 1 pomidor, 1 mały surowy owoc
    • Kolacja: 2 jajka na twardo, 100 g chudej szynki (np. drobiowej), 5 liści sałaty z 1 łyżką oliwy z dodatkiem soku z cytryny
  • Dzień 4.
    • Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy z jedną kostką cukru
    • Obiad: 1 jajko na twardo, 1 duża marchewka, 100–150 g naturalnego serka wiejskiego
    • Kolacja: pół szklanki kompotu z owoców (kompot bez dodatku cukru, owoce można zjeść), 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • Dzień 5. (dzień bez kawy)
    • Śniadanie: 1 duża starta marchewka z sokiem z cytryny
    • Obiad: 300 g chudej gotowanej lub smażonej bez tłuszczu ryby (dorsz, pstrąg lub sola) skropionej sokiem z cytryny
    • Kolacja: 200 g befsztyku wołowego, 5 liści sałaty, 40 g gotowanego brokuła
  • Dzień 6.
    • Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy z jedną kostką cukru, 1 mała kromka pieczywa
    • Obiad: 1 duszona pierś bez skóry, 5 liści sałaty z 1 łyżką oliwy z oliwek z dodatkiem soku z cytryny
    • Kolacja: 2 jajka na twardo, 1 duża starta marchewka
  • Dzień 7.
    • Śniadanie: 1 kubek herbaty (najlepiej zielonej) bez dodatku cukru
    • Obiad: 150 g piersi z kurczaka grilowanej lub z piekarnika, 1 świeży owoc
    • Kolacja: nic
  • Dzień 8.
    • Tak jak dzień 1.
      • Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy z jedną kostką cukru
      • Obiad: 2 jajka na twardo, 1 szklanka gotowanego szpinaku lub brokułów, 1 pomidor
      • Kolacja: 200 g befsztyku wołowego, 5 liści sałaty z 1 łyżką oliwy z dodatkiem soku z cytryny
  • Dzień 9.
    • Tak jak dzień 2.
      • Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy z jedną kostką cukru
      • Obiad: 200 g befsztyku wołowego, 5 liści sałaty z 1 łyżką oliwy z dodatkiem soku z cytryny, 1 surowy owoc (do wyboru jabłko, ananas, grejpfrut)
      • Kolacja: 100 g chudej szynki, np. drobiowej, 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • Dzień 10.
    • Tak jak dzień 3.
      • Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy z jedną kostką cukru, 1 mała kromka pieczywa
      • Obiad: szklanka gotowanego szpinaku, 1 pomidor, 1 mały surowy owoc
      • Kolacja: 2 jajka na twardo, 100 g chudej szynki (np. drobiowej), 5 liści sałaty z 1 łyżką oliwy z dodatkiem soku z cytryny
  • Dzień 11.
    • Tak jak dzień 4.
      • Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy z jedną kostką cukru
      • Obiad: 1 jajko na twardo, 1 duża marchewka, 100–150 g naturalnego serka wiejskiego
      • Kolacja: pół szklanki kompotu z owoców (kompot bez dodatku cukru, owoce można zjeść), 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • Dzień 12.
    • Tak jak dzień 5.
      • Śniadanie: 1 duża starta marchewka z sokiem z cytryny
      • Obiad: 300 g chudej gotowanej lub smażonej bez tłuszczu ryby (dorsz, pstrąg lub sola) skropionej sokiem z cytryny
      • Kolacja: 200 g befsztyku wołowego, 5 liści sałaty, 40 g gotowanego brokuła
  • Dzień 13.
    • Tak jak dzień 6.
      • Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy z jedną kostką cukru, 1 mała kromka pieczywa
      • Obiad: 1 duszona pierś bez skóry, 5 liści sałaty z 1 łyżką oliwy z oliwek z dodatkiem soku z cytryny
      • Kolacja: 2 jajka na twardo, 1 duża starta marchewka

Efekty diety kopenhaskiej:

Najbardziej oczekiwanym efektem jest szybka utrata wagi, która według różnych źródeł może wynosić od 5 do 15 kg w ciągu 13 dni. Jednakże, utrata ta często wynika z utraty wody i masy mięśniowej, a nie tylko tkanki tłuszczowej.

Ważne uwagi i ostrzeżenia:

  • Dieta kopenhaska jest uważana za bardzo restrykcyjną i niezbilansowaną. Dostarcza znacznie mniej kalorii i składników odżywczych niż jest zalecane dla zdrowego funkcjonowania organizmu.
  • Może prowadzić do wielu negatywnych skutków ubocznych, takich jak osłabienie, zmęczenie, bóle głowy, rozdrażnienie, zaparcia, niedobory witamin i minerałów, spowolnienie metabolizmu, a w skrajnych przypadkach nawet do omdleń i zaburzeń elektrolitowych.
  • Istnieje wysokie ryzyko efektu jo-jo po zakończeniu diety.
  • Nie uczy zdrowych nawyków żywieniowych i może zaburzać relacje z jedzeniem.
  • Nie jest zalecana przez dietetyków i specjalistów ds. żywienia. Ze względu na jej restrykcyjny charakter i potencjalne negatywne skutki zdrowotne, przed podjęciem jakiejkolwiek diety, a w szczególności tak ekstremalnej, zaleca się konsultację z lekarzem lub dietetykiem.

Podsumowując, dieta kopenhaska jest krótkotrwałą, bardzo niskokaloryczną i restrykcyjną dietą, która może prowadzić do szybkiej utraty wagi, ale wiąże się z licznymi ryzykami zdrowotnymi i zazwyczaj nie przynosi trwałych efektów. Środowisko medyczne i dietetyczne przestrzega przed tą dietą, uznając ją za niebezpieczną.

Scroll to Top